koruopas

ᛜ Toistaiseksi ei tulevia tapahtumia

 

anu@kilahus.fi

041 759 5005 // Myös WhatsApp

"Takoi miekan mieltä myöten,

kalvan kaikkien parahan,

jonka kullalla kuvasi,

hopealla huolitteli."


(Kalevala: 39. runo)

Käyttämäni materiaalit

Koska luonto on tärkeä osa elämääni, pyrin siihen, että kaikki jalometallimateriaali on kierrätettyä. Suurin osa jalo- ja korukivistä tulevat suoraan kivenhiojilta Europpan sisällä.

 

Käyttämäni hopea on korkealaatuista, joten koruni eivät sisällä nikkeliä. Kaikki korujen osat (ketjut, korvakorujen tapit ja koukut) ovat myös hopeaa. Käyttämäni hopea on kierrätettyä.

Hopea

 

Käyttämäni hopea on kierrätettyä hopeaa, jota tilaan luotettavalta toimittajalta. Hopeaa saadaan esimerkiksi tietokoneen osista, vanhoista koruista ja hopeaesineistä. Myös korujen teossa materiaalia jää aina yli, jota ei voi ehkä hyödyntää muuten. Sulatan ylijääneen hopean ja valan siitä levyä.

 

Valmistamani korut ovat 925-leimoilla varustettuja, ja näin voit olla varma, että koruissa käyttämäni hopea on laadukasta.

Jalo- ja korukivet


Kivet tulevat Euroopassa toimivien kivenhiojien kautta. Käytän niin luonnon muovaamia kuin synteettisiä (ihmisten valmistamia) kiviä. Yleensä tuotetiedoissa on tieto mistä päin maailmaa kivi on tullut, ja onko se synteettinen vai luonnon kivi.


Käytän raakoja kiviä, pyöröhiottuja, rumpuhiottuja sekä viistehiottuja kiviä. Osa kivistä saattaa olla kierrätetty, jolloin siitä on merkintä tuotetiedoissa.


Käytän koruissani kiviä, joiden kaivamiseen ei ole tarvittu suurta kaivostoimintaa, vaan kivet ovat joko käsin kaivettu tai se on valmistettu laboratoriossa.


Synteettiset kivet ja luonnon muovaamat kivet omat samoja kemialliselta koostumukseltaan, erona on vain se, että toinen on valmistettu ihmisten toimesta ja toinen on valmistunut luonnossa. Toki, synteettiset kivet ovat edullisempia, ja korut on mahdollista valmistaa tilaustyönä, jolloin voit valita synteettisen tai luonnon kiven. Huomaathan, että korun hinta määräytyy myös kiven hinnan mukaan.

Hopeakorun puhdistus ja huolto

 

925-leimalla varustetut hopeakorut sisältävät noin 95,2% hopeaa. Loppu 7,5% on kuparia. Puhdas hopea on pehmeää, joten hopeaa kovetetaan hiukan seostamalla siihen kuparia. Näin korut kestävät arkipäiväistä käyttöä paremmin.

 

Koska 925-hopeaan on lisätty kuparia, voi koru tummua ajan saatossa. Myös erilaiset kemikaalit voivat vaikuttaa korun tummumiseen; siksi onkin hyvä pukea korut viimeisenä päälle, kun hius- tai ehostustuotteita on käytetty.

 

Hopeakoruja voi puhdistaa esimerkiksi uudella, pehmeällä hammasharjalla ja käyttää pientä määrää astianpesuainetta lämpimän veden kanssa. Muista kuitenkin, että kivikoruja puhdistaessa herkät kivet eivät välttämättä kestä tätä puhdistusmenetelmää.

 

Kultasepänliikkeistä löytyy myös puhdistusliinoja hopeakoruille. Ultraäänipesurissa koru puhdistuu kaikista parhaiten, ja useimmissa koruliikkeistä tällainen pesuri löytyykin. Kuluttajien on myös mahdollista ostaa ultraäänipesuri - vältä kuitenkin kivikorujen puhdistamista ultraäänipesurissa.

 

Korun huolto kannattaa teetättää ammattilaisella, mikäili korussa olevat kivet ovat heikosti kiinni, koru on naarmuuntunut tai jokin osa on lähtenyt irti. Näissä tilanteissa ammattilainen on apunasi.

Miten puhdistaa korut itse

 

 • Lämpimällä vedellä hiukan astianpesuaineen kanssa, pehmeällä harjalla
 • Hopean puhdistusliinoilla
 • Ultraäänipesurilla

 

Mitä koruja voit puhdistaa

 

 • Hopeakorut ilman kiveä
 • Kivelliset hopeakorut; ametistilla, savukvartsilla ja granaatilla olevat korut (vältä kiven hinkkaamista!), ei mielellään ultraäänipesua

Mitkä korut kannattaa viedä ammattilaiselle

 

 • Kullatut ja patinoidut korut
 • Korut joissa on useita sinulle tuntemattomia kiviä
 • Hennot korut
 • Arvokkaat korut
 • Naarmuuntuneet ja kuluneet korut
 • Korut, joista on jokin osa lähtenyt irti

© Kilahus 2018