Jalometallit
Menu

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Yksi tärkein asia koruissa on materiaali, mistä metallista koru on valmistettu. Korun materiaali vaikuttaa paljon; minkä värinen se on ja kuinka hyvin se kestää käyttöä.  Yksi vaikuttava tekijä on myös hinta – yleensä metallin harvinaisuus määrittää tämän, ja tästä tuleekin nimitys jalometalli. Jalometallit ovat metallisia alkuaineita, jotka ovat kestäviä, löytyvät luonnossa metallisessa muodossa ja ovat harvinaisia.

Monesti myös trendit vaikuttavat jalometallin valitsemiseen. Esimerkiksi kultaa voi saada useissa eri väreissä; keltakultaisena, valkokultaisena, punakultaisena… Vaikka kullan ominaisuudet ovat muuttumattomat, kultaan sekoitettavat muut metallit, jotka tuovat värin metallille, muuttaa jonkin verran seoksen ominaisuuksia. Perehdytäänpäs hiukan eri metallien ominaisuuksiin!

Jalometallit

Epäjalot metallit

Pintakäsittelyt

Kulta


Kultaa on pidetty vuosisatojen ajan erityisen arvokkaana, lähinnä sen erikoisen värin ansiosta – luonnosta ei löydy kovinkaan montaa kellertävää jalometallia.

Kulta on luonnostaan pehmeää, jonka takia siihen seostetaan kestävyyden parantamiseksi muita metalleja. Tämän ansiosta kultaa on mahdollista saada eri väreissä.

Ominaisuudet
Alkuaine: AU
Sulamispiste:1 064 °C
Ominaispaino:19,3 g/cm³
Väri:Keltainen
Suomessa käytetyt pitoisuusleimat
Kullan leimat
Kulta, keltakulta
Valkokulta
Ruusukulta

Hopea


Hopeaa on käytetty valuuttana useissa maissa useiden satojen vuosien ajan. Nykyäänkin hopeaa käytetään rahoissa, mutta lähinnä vain juhlarahoissa. Puhdas hopea on lähes valkoista ja korkeakiiltoista.

Ominaisuudet
Alkuaine: AG
Sulamispiste:960 °C
Ominaispaino:10,5 g/cm³
Väri:Kevyesti siniseen taittava harmaa
Suomessa käytetyt pitoisuusleimat
Hopean leimat
Hopea
Hopea, Argentium hopea

Palladium


Palladiumia käytetään toistaiseksi melko harvoin koruissa, mutta palladiumia sekoitetaan usein kultaan, jolloin saadaan valkokultaseos. Palladium on uusin jalometalli, jolle on annettu leimausoikeus.

Ominaisuudet
Alkuaine: PD
Sulamispiste:1 552 °C
Ominaispaino:11,8 g/cm³
Väri:Hopean valkoinen
Palladium
Suomessa käytetyt pitoisuusleimat
Palladiumin leimat

Platina

 

Vasta 1800-luvulla platinaa opittiin sulattamaan sen korkean sulamispisteen takia. Aiemmin platinasta oli valmistettu koruja sulattamalla kulta platinan pintaan, jolloin seoksesta tuli jokseenkin muokattavaa. Kuitenkin platina yleistyi korukäyttöön vasta 1800-luvun lopulla.

Ominaisuudet
Alkuaine: PT
Sulamispiste:1 772 °C
Ominaispaino:21,5 g/cm³
Väri:Harmahtava valkoinen
Platina
Suomessa käytetyt pitoisuusleimat
Platinan leimat

Kupari

 

Kupari on ollut tuttu ihmiselle jo kivikaudelta, ja lienee ensimmäisiä metalleja joita ihmiset oppivat käsittelemään. Kupari on monikäyttöinen sen sähkön- ja lämmönjohtokyvyn ansiosta. Kuparia käytetään koruissa useimmiten seostuksessa.

Ominaisuudet
Alkuaine: CU
Sulamispiste:1 083 °C
Ominaispaino:8,96 g/cm³
Väri:Punertava
Kupari

Messinki

 

Messinki on yleensä kuparin ja sinkin seos, ja se on useimmiten käytetty seos. Messinki ei ole aina saman väristä, sillä messingistä on olemassa useita eri seoksia, riippuen kuinka paljon kuparia on lisätty. Yleensä messinki on kuitenkin kellertävää.

Joskus messingistä löytyy seos, joka on alle 15% sinkkipitoisuudeltaan. Tätä seosta kutsutaan tompakiksi.

Ominaisuudet
Sulamispiste:900-940 °C
Ominaispaino:n. 8,20 g/cm³
Väri:Kellertävä
Messinki

Pronssi

 

Pronssikaudella pronssi oli ihmiselle hyvin tärkeä, kuten aikakauden nimestä voi päätelläkin. Pronssia käytettiin ja käytetään edelleen ympäri maailmaa, joko aseina, koruina tai muina käyttöesineinä. Pronssi on yleensä kuparin ja tinan seos.

Ominaisuudet
Sulamispiste:n. 950 °C
Ominaispaino:n. 8,7 g/cm³
Väri:Kellertävän ruskea
Pronssi

Alpakka tai uushopea

 

Alpakkaa eli uushopeaa on käytetty ympäri maailman, ja siksi tälle seokselle löytyykin monia eri nimityksiä. Uushopea ei nimestään huolimatta sisällä ollenkaan hopeaa, vaan se on nikkelin, kuparin ja sinkin seos.

Ominaisuudet
Sulamispiste:n. 1040 °C
Ominaispaino:n. 8,7 g/cm³
Väri:Hopean harmaa
Hopea

Titaani

 

Titaani on hyvin suosittua koruissa nykypäivänä sen hypoallergisuuden vuoksi. Titaani on siitä mielenkiintoinen metalli, sillä siihen on mahdollista saada useita eri värejä lämmittämällä metallia eri tavoin.

Ominaisuudet
Alkuaine: TI
Sulamispiste:1 668 °C
Ominaispaino:4,5 g/cm³
Väri:Useita eri värejä, yleensä harmahtava
Titaani

Nikkeli

 

Nikkeliä käytetään useimmiten seosmetallina, mutta nykyään nikkelimetalli-seoksia ei suositella korukäyttöön sen allergisoivan ominaisuuden takia.

Ominaisuudet
Alkuaine: NI
Sulamispiste:1 455 °C
Ominaispaino:8,9 g/cm³
Väri:Lämpimän harmaa

Dublee

 

Dublee ei ole metalli, vaan siinä on yhdistetty kaksi eri metallia päälekäin; alla oleva metalli voi olla joko pronssia, hopeaa tai messinkiä, jonka päälle on sitten lisätty toinen kerros metallia, yleensä kultaa. Dublee kestää käyttöä hiukan paremmin kuin kultaus, sillä dublee on hiukan paksumpaa. Dubleetä käytetään usein koruissa ja rannekelloissa.

Hopeointi

 

Hopeointi yleensä tehdään galvaamalla, jossa kaksi metallia upotetaan galvanointikylpyyn, ja siirretään sähkön avulla ohut kerros metallista toiseen. Tämä tuo korun pintaan ohuen kerroksen hopeaa.

Joskus koruihin tehdään kiiltohopeakylpy, joka tuo koruihin kestävän, kiiltävän pinnan.

Kultaus

 

Kultaustekniikoita on muutamia erilaisia, yleisin niistä lienee galvanointi; Kaksi metallia upotetaan galvanointikylpyyn, ja siirretään sähkön avulla ohut kerros metallista toiseen. Mitä pidempään kappaleet ovat kylvyssä, sitä parempi kultaus. Kultakylvyissä voi olla kullan eri sävyjä, riippuen mikä seosmetalli kylpyyn laitetaan.

Kultausta voi tehdä myös fysikaalisesti ja kemiallisesti.

Rodinointi

 

Rhodium on platinametalli, mutta sitä useimmiten käytetään rodinointiin. Rodinointi tapahtuu galvanointi-menetelmällä, jossa siirretään metallia kappaleesta toiseen sähkön avulla. Useimmiten valkokultaiset ja hopeiset korut käsitellään rodinoimalla. Valkokullasta kullan ominaisväri, keltainen, paistaa läpi, ja rodinoimalla saadaan koruun kaunis, vaalea pinta.

Seuraa sosiaalisessa mediassa
 
 
Yhteystiedot
 

 

+358 41 759 5005

anu@kilahus.fi 

 
Jalometallit

 

© Kilahus

2018-2023