Koruja on syytä säilyttää huolella, jotta korut ja korun kivet säilyvät kiiltävinä ja kauniina.
Monesti löytyy vanhoja ja uusia
vippaskonsteja, joilla korut saa nopeasti kiiltäviksi kotona – näissä
kuitenkin on aina omat riskinsä; esimerkiksi hauraat ja arat kivet
voivat kärsiä tällaisista käsittelyistä ja mennä jopa pilalle. Jos
haluaa pitää korut sellaisina, kun ne ovat olleet ostaessa, on syytä
kääntyä ammattilaisen puoleen.
Korujen säilytys ja käsittely
Yleistä korujen puhdistuksesta
Korujen puhdistus
Milloin viedä korut ammattilaiselle?
Eri jalometallien puhdistus
Jotta korut pysyvät siisteinä, tärkeintä on pitää korut puhtaina ja säilyttää ne oikein.
Kun puhdistat koruja kotona juoksevan veden alla, muista laittaa tulppa lavuaariin!
Tarkista myös, etteivät kivet liiku. Jos kivi liikkuu, on vaarana, että kivi irtoaa. Tällöin korua on hyvä käyttää kultasepällä, joka saa kiven takaisin paikoilleen ja useimmiten puhdistaa korun samalla. Tarkista jalokivioppaasta, miten orussa oleva kivi kannattaa puhdistaa.
Jalometallikoruja, kuten myös pronssia, messinkiä ja kuparia voi puhdistaa esimerkiksi uudella, pehmeällä hammasharjalla ja käyttää pientä määrää astianpesuainetta lämpimän veden kanssa. Muista kuitenkin, että kivikoruja puhdistaessa herkät kivet eivät välttämättä kestä tätä puhdistusmenetelmää, joten tarkista miten voit puhdistaa kivikorut esimerkiksi korun tekijältä.
Jos koruissa on pieniä osia, jotka liikkuvat, voi korut hyvin huolellisesti ja varovasti pestä. Tarkista, että korujen osat eivät varmasti lähde irti!
Pesu tapahtuu näin; laske puhtaaseen astiaan hiukan vettä ja lisää astianpesuainetta, ja laske koru astiaan. Voit hennosti pestä korua esimerkiksi puhtaalla, uudella luomivärisiveltimellä, tai erittäin pehmeällä ja hienolla hammasharjalla. Huuhtele koru laittamalla astiaan puhdasta vettä, mutta älä huuhtele korua juoksevan veden alla.
Kultasepänliikkeistä löytyy myös puhdistusliinoja hopeakoruille, ja joistakin paikoista on mahdollista saada hopeakoruille tarkoitettua puhdistusnestettä.
Korun huolto kannattaa teetättää ammattilaisella, mikäli korussa olevat kivet ovat heikosti kiinni, koru on naarmuuntunut tai jokin osa on lähtenyt tai lähtemässä irti.
Pese koru lämpimällä vedellä hiukan astianpesuaineen kanssa. Käytä apunasi pehmeää harjaa.
Kun epätoivo korun suhteen iskee, ei huolta – ammattilaiset ovat tukenasi. Ota yhteyttä kultaseppään tai koruartesaaniin, he kyllä keksivät ratkaisut ongelmaan kuin ongelmaan!
Kultakorujen puhdistamiseen käy samat ohjeet, kun hopeakorujen puhdistukseen. Jos käytät kiillotusliinaa, varmista myyjältä, että liina sopii kultakorujen puhdistukseen.
Toisin kuin hopeakoruissa, kultakorut eivät pääse hapettumaan samalla tavalla.
Kullatut ja hopeoidut korut ovat hyvin herkkiä naarmuille. Voit puhdistaa korut pehmeällä liinalla (ei kiillotusliinalla), mutta vältä korun hinkkaamista.
Pronssikorujen puhdistus toimii samalla tavalla kuin kullan ja
hopean. Pronssille on hankala löytää kiillotusliinoja, ja
turvallisinta onkin käyttää pehmeää, puhdasta liinaa, joka on hiukan kostutettu. Näin koruissa oleva mahdollinen lakka ei kulu.
Usein pronssikoruissa on lakka päällä, joka kuluu ajan ja käytön saatteessa. Kun koru näyttää kärsineen ja siitä mahdollisesti lähtee palasia, on tällöin korun lakka kulunut. Tällöin on hyvä viedä koru ehostettavaksi kultasepälle tai koruartesaanille.
© Kilahus
2018-2023