Korujen ylläpito
Menu

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Koruja on syytä säilyttää huolella, jotta korut ja korun kivet säilyvät kiiltävinä ja kauniina.

 

Monesti löytyy vanhoja ja uusia vippaskonsteja, joilla korut saa nopeasti kiiltäviksi kotona – näissä kuitenkin on aina omat riskinsä; esimerkiksi hauraat ja arat kivet voivat kärsiä tällaisista käsittelyistä ja mennä jopa pilalle. Jos haluaa pitää korut sellaisina, kun ne ovat olleet ostaessa, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Oppaan sisältö:

Korujen säilytys ja käsittely

 

Jotta korut pysyvät siisteinä, tärkeintä on pitää korut puhtaina ja säilyttää ne oikein.

Korun säilytys
Korujen pitäisi olla viimeinen asia minkä puet päällesi, ja ensimmäinen asia minkä riisut.
Pue korut päällesi vasta meikin, voiteiden, hiustuotteiden ynnä muun ehostustuotteiden laiton jälkeen.
Riisu korut päältäsi, kun urheilet, uit, saunot tai käyt suihkussa.
Korujen käytön jälkeen pyyhi korut puhtaalla, pehmeällä liinalla – varsinkin, jos olet hikoillut korut päälläsi.
Älä käytä alkoholipohjaisia puhdistusaineita tai desinfiointiaineita!
Säilytä korut erillisissä rasioissaan. Myös minigrip-pussit on hyviä korujen säilytykseen, jos koru ei sisällä pieniä osia.

Yleistä korujen puhdistuksesta

Kun puhdistat koruja kotona juoksevan veden alla, muista laittaa tulppa lavuaariin!


Tarkista myös, etteivät kivet liiku. Jos kivi liikkuu, on vaarana, että kivi irtoaa. Tällöin korua on hyvä käyttää kultasepällä, joka saa kiven takaisin paikoilleen ja useimmiten puhdistaa korun samalla. Tarkista jalokivioppaasta, miten orussa oleva kivi kannattaa puhdistaa.

Jalometallikoruja, kuten myös pronssia, messinkiä ja kuparia voi puhdistaa esimerkiksi uudella, pehmeällä hammasharjalla ja käyttää pientä määrää astianpesuainetta lämpimän veden kanssa. Muista kuitenkin, että kivikoruja puhdistaessa herkät kivet eivät välttämättä kestä tätä puhdistusmenetelmää, joten tarkista miten voit puhdistaa kivikorut esimerkiksi korun tekijältä.

Jos koruissa on pieniä osia, jotka liikkuvat, voi korut hyvin huolellisesti ja varovasti pestä. Tarkista, että korujen osat eivät varmasti lähde irti!

Pesu tapahtuu näin; laske puhtaaseen astiaan hiukan vettä ja lisää astianpesuainetta, ja laske koru astiaan. Voit hennosti pestä korua esimerkiksi puhtaalla, uudella luomivärisiveltimellä, tai erittäin pehmeällä ja hienolla hammasharjalla. Huuhtele koru laittamalla astiaan puhdasta vettä, mutta älä huuhtele korua juoksevan veden alla.

Kultasepänliikkeistä löytyy myös puhdistusliinoja hopeakoruille, ja joistakin paikoista on mahdollista saada hopeakoruille tarkoitettua puhdistusnestettä.

Korun huolto kannattaa teetättää ammattilaisella, mikäli korussa olevat kivet ovat heikosti kiinni, koru on naarmuuntunut tai jokin osa on lähtenyt tai lähtemässä irti.

Näin puhdistat korut

Pese koru lämpimällä vedellä hiukan astianpesuaineen kanssa. Käytä apunasi pehmeää harjaa.

Pesun jälkeen kuivaa koru varovaisesti ja huolellisesti puhtaaseen, nukkaamattomaan pehmeään liinaan.
Käytä jalometalleille tarkoitettua kiillotusliinaa.
Epävarmoissa tilanteissa käänny vain rohkeasti ammattilaisen avun puoleen!
Hopeasormuksen puhdistus

Milloin viedä korut ammattilaiselle?

Kun epätoivo korun suhteen iskee, ei huolta – ammattilaiset ovat tukenasi. Ota yhteyttä kultaseppään tai koruartesaaniin, he kyllä keksivät ratkaisut ongelmaan kuin ongelmaan!

Kullatut ja patinoidut korut
Korut, joissa on useita sinulle tuntemattomia kiviä
Hennot korut
Arvokkaat korut
Naarmuuntuneet ja kuluneet korut
Korut, joista jokin osa on lähtenyt irti
Rikkinäisen korun korjaus

Eri jalometallien puhdistus

Korujen ylläpito
Hopeakorut

Tarkista ensin, että koruissa ei ole rikkinäisiä tai helposti irtoavia osia. Hopeakorut voi puhdistaa vedellä ja pehmeällä harjalla hellästi harjaten. Tarkista kuitenkin jalokivioppaasta, millainen pesu kivelle käy, mikäli korussa on kivi.

Hopea hapettuu, eli tummuu herkästi. Tummumista voi estää säilyttämällä koru kuivassa, ilmatiiviissä rasiassa ja pois auringonvalosta. Hapettumat lähtevät helposti hopeankiillotusliinoilla, joita löytyy kultasepän liikkeestä.
Kultaiset korut

 

Kultakorujen puhdistamiseen käy samat ohjeet, kun hopeakorujen puhdistukseen. Jos käytät kiillotusliinaa, varmista myyjältä, että liina sopii kultakorujen puhdistukseen.

 

Toisin kuin hopeakoruissa, kultakorut eivät pääse hapettumaan samalla tavalla.

Korujen ylläpito
Korujen ylläpito
Kullatut ja hopeoidut korut

 

Kullatut ja hopeoidut korut ovat hyvin herkkiä naarmuille. Voit puhdistaa korut pehmeällä liinalla (ei kiillotusliinalla), mutta vältä korun hinkkaamista.


Voit puhdistaa hyvin pehmeällä hammasharjalla (lasten hammasharja käy tähän hyvin) sekä pienellä tilkalla astianpesuainetta. Varmista, että harja on pehmeä ja puhdas, ettei naarmuja tule koruun.
Pronssikorut

 

Pronssikorujen puhdistus toimii samalla tavalla kuin kullan ja hopean. Pronssille on hankala löytää kiillotusliinoja, ja turvallisinta onkin käyttää pehmeää, puhdasta liinaa, joka on hiukan kostutettu. Näin koruissa oleva mahdollinen lakka ei kulu.

 

Usein pronssikoruissa on lakka päällä, joka kuluu ajan ja käytön saatteessa. Kun koru näyttää kärsineen ja siitä mahdollisesti lähtee palasia, on tällöin korun lakka kulunut. Tällöin on hyvä viedä koru ehostettavaksi kultasepälle tai koruartesaanille.
Korujen ylläpito
Korujen ylläpito
Messinki ja kupari

 

Messinkiset ja kupariset korut voi puhdistaa joko puhtaalla liinalla tai astianpesuainetta ja pehmeää hammasharjaa käyttämällä.

Joskus nämäkin korut voi olla lakattuja, jolloin on hyvä varoa, ettei naarmuta korun pintaa.
Seuraa sosiaalisessa mediassa
 
 
Yhteystiedot
 

 

+358 41 759 5005

anu@kilahus.fi 

 
Korujen ylläpito

 

© Kilahus

2018-2023