Sormusrungot
Menu

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sormukset ovat olleet historiassamme mukana tuhansia vuosia. Joskus näitä renkaita käytettiin eri puolilla kehoa; sormissa, käsissä, kaulassa ja korvissa. Kuitenkin sormuksista puhuttaessa yleensä puhutaan sormiin tulevasta renkaasta.


Sormuksia on käytetty myös kirjeiden sinetöimiseen, ja tällä tavalla sormus kuvaa henkilön vaurautta ja saavutuksia elämässä. Nykyisin sormuksia käytetään merkkinä kihlauksesta ja avioliitosta.

Kihla- ja vihkisormus – mitä tulee ottaa huomioon?
Kihlasormukset yleisimmin ovat hiukan edullisempia verrattuna vihkisormuksiin. Kihlasormukset voivat olla jalometallia tai jotain muuta metallia – tai mitä tahansa muuta materiaalia.
Vihkisormuksiin taas panostetaan rahallisesti ja ulkonäöllisesti enemmän, onhan sormusten kuitenkin kestettävä useita vuosikymmeniä – näin positiivisesti ajatellen.  Hyvin valmistettu, laadukas sormus kestääkin kauan, mutta on kuitenkin kannattavaa käyttää sormuksia vuosittain kultasepällä tarkistuttamassa.
Sormukset pysyvät kunnossa, kun niiden kantaja huolehtii sormuksista – sormukset olisi hyvä poistaa sormista, kun siivoaa, valmistaa ruokaa, kuntoilee tai vaikkapa remontoi. Näin sormuksiin ei tule iskuja, jotka voivat vahingoittaa sormusta jotenkin. Naarmuja tulee väistämättä, mutta näillä keinoin ne voidaan välttää suuremmilta osin.
Hinta
Varsinkin vihkisormusten kohdalla hinta on useimmiten ensimmäisenä mielessä.
Ei ole mitään sääntöä, kuinka kallis tai edullinen sormuksen tulee olla. Perinteisesti vihkisormuksen tulisi maksaa miehen (tai toisen osapuolen) kolmen kuukauden palkan verran, mutta tämäkään ei ole mikään kiveen kirjoitettu sääntö.

Myöskään kihlasormuksissa ei ole mitään sääntölappua hinnoille, mutta joskus kihlasormukset ovat vihkisormuksia edullisempia.

Hintaan vaikuttaa mm. jalometallin materiaali, kivet, kivi-istutukset sekä korun valmistustapa.
Tyyli
Yhteensopivat sormukset luovat vielä enemmän yhteenkuuluvuuden tunnetta. Jos sinulla on jo kihlasormus, samaan tyyliin sopivan vihkisormuksen voi teetättää. Yhdessä miettimällä saatte sinulle juuri sellaisen sormuksen, kun haluat.
 
Tyylejä sormuksiin on useita; voit valita sormusrungon tyypin, haluatko perinteisen pyöreän sormuksen, jonka pinta on taottu, vai sivuavan rungon, johon tulisi halo-istutus?
Leikittelemällä hiukan eri tyyleillä löydät itsellesi sopivan tyylisen sormuksen.
Koko
Sormuksen koko kannattaa miettiä. Mikä on sormuksen halkaisija? Entäpä leveys?

Sormuksen tulisi olla tarpeeksi tiukka, ettei se putoa itsekseen, mutta kuitenkin sen verran löysä, että sormus on helppo ottaa sormesta pois.

Kannattaa myös pohtia, kuinka leveän ja paksun sormuksen haluaa. Hyvin ohut (alle 1 mm) sormus muotoutuu käytössä itsekseen huomattavasti helpommin, kuin esimerkiksi paksuudeltaan 1.2 mm oleva sormus. Hyvin pieni määrä jalometallia lisää runkoon tuo kestävyyttä huomattavasti!
Materiaali
Markkinoilla on nykyään monenlaisia eri materiaaleja, mistä valita. Kihlasormukset ovat yleensä hopeaa, kultaa, terästä tai titaania.
 
Vihkisormukseksi kuitenkin useimmiten valikoituu kulta. Kultaa on monenlaista – valkokultaa, keltakultaa, ruusukultaa… Kullan pitoisuus määrittää, kuinka kestävä sormus on. Parhain pitoisuus arkikäyttöön on 750 tai 585.
 
Valkokullassa on ennen käytetty nikkeliä, jotta kullasta saadaan sen kellertävä sävy häivytettyä. Nykyisinkin näihin seoksiin saattaa törmätä, vaikka usea kultaseppä on alkanut käyttämään nikkelitöntä kulta-palladium-seosta.
Kivet ja kivi-istutukset
Kivet ja kivi-istutukset tuovat lisää näyttävyyttä sormuksiin. Kaikki kivi-istutukset eivät kuitenkaan ole aina mahdollisia liittää tiettyihin runkoihin, mutta pienillä muutoksilla mikä vain on mahdollista.

Kivien valinta voi olla vaikeaa, mutta jos yhtään on kiinnostunut esimerkiksi symboleista, mystiikasta, myyteistä ynnä muusta vastaavasta, voi niistä ammentaa inspiraatiota.

Myös esimerkiksi eettisyys voi olla tärkeää; Suomestakin löytyy monenlaisia jalokiviä!

Valmistustapa
Valamalla valmistetut sormukset ovat yleensä edullisempia kuin käsityönä valmistetut.
Valetut sormukset ovat koostumukseltaan erilaisia verrattuna käsityönä valmistettuihin koruihin.

Valetussa korussa ei tule käsiteltyä samalla tavalla, kun käsin valmistaessa – kuitenkaan valetut sormukset eivät ole huonolaatuisia, jos valaja on ammattitaitoinen.

Kun käsin valmistetaan koruja, tulee metallia muokattua ja muokatessa metalli kovenee, tuoden näin kestävämmän lopputuloksen. Joskus valu on ainut vaihtoehto, riippuen sormuksen tyylistä.
Sormusrunkojen tyypit
Sormusrunko, tasainen
Tasainen runko
Kaventuva sormusrunko
Kaventuva runko
Sivuava sormusrunko
Sivuava runko
Halkaistu sormusrunko
Halkaistu runko
Nipistety sormusrunko
Nipistetty runko
Sormusrunko, flakka
Flakka
Sormusrunko, flakka, pyöristetty
Pyöristetty flakka
Sormusrunko, ovaali
Comfort
Sormusrunko, puolipyöreä
Puolipyöreä
Sormusrunko, pyöreä
Pyöreä
Sormusrunko, pyöristetty
Ovaali
Sormusrunko, veitsi
Veitsi
Seuraa sosiaalisessa mediassa
 
 
Yhteystiedot
 

 

+358 41 759 5005

anu@kilahus.fi 

 
Sormusrungot

 

© Kilahus

2018-2023