Hopeakorun puhdistus ja huolto

925-leimalla varustetut hopeakorut sisältävät noin 95,2% hopeaa. Loppu 7,5% on kuparia. Puhdas hopea on pehmeää, joten hopeaa kovetetaan hiukan seostamalla siihen kuparia. Näin korut kestävät arkipäiväistä käyttöä paremmin.

Koska 925-hopeaan on lisätty kuparia, voi koru tummua ajan saatossa. Myös erilaiset kemikaalit voivat vaikuttaa korun tummumiseen; siksi onkin hyvä pukea korut viimeisenä päälle, kun hius- tai ehostustuotteita on käytetty.

Hopeakoruja voi puhdistaa esimerkiksi uudella, pehmeällä hammasharjalla ja käyttää pientä määrää astianpesuainetta lämpimän veden kanssa. Muista kuitenkin, että kivikoruja puhdistaessa herkät kivet eivät välttämättä kestä tätä puhdistusmenetelmää.

Kultasepänliikkeistä löytyy myös puhdistusliinoja hopeakoruille. Ultraäänipesurissa koru puhdistuu kaikista parhaiten, ja useimmissa koruliikkeistä tällainen pesuri löytyykin. Kuluttajien on myös mahdollista ostaa ultraäänipesuri – vältä kuitenkin kivikorujen puhdistamista ultraäänipesurissa.

Korun huolto kannattaa teetättää ammattilaisella, mikäili korussa olevat kivet ovat heikosti kiinni, koru on naarmuuntunut tai jokin osa on lähtenyt irti.

Miten puhdistaa korut itse

– Lämpimällä vedellä hiukan astianpesuaineen kanssa, pehmeällä harjalla
– Hopean puhdistusliinoilla
– Ultraäänipesurilla

Mitä koruja voit puhdistaa

– Hopeakorut ilman kiveä
– Kivelliset hopeakorut; ametistilla, savukvartsilla ja granaatilla olevat korut (vältä kiven hinkkaamista!), ei mielellään ultraäänipesua

Milloin korut kannattaa viedä ammattilaiselle

 

 • – Kullatut ja patinoidut korut
  – Korut joissa on useita sinulle tuntemattomia kiviä
  – Hennot korut
  – Arvokkaat korut
  – Naarmuuntuneet ja kuluneet korut
  – Korut, joista on jokin osa lähtenyt irti