Väinämöisen Kirves

Jo veri jokena juoksi, hurme koskena kohisi:
peitti maassa marjan varret, kanervaiset kankahalla.
Eik' ollut sitä mätästä, jok' ei tullut tulvillehen
noita liikoja veriä, hurmehia huurovia
polvesta pojan totisen, varpahasta Väinämöisen.

Kun Pohjolan tyvärtä kävi kosiminen, sai Väinämöinen tehtäväkseen vuolla puisen veneen. Kuitenkaan kaikki ei mene niin kuin on suunnitellut; Väinämöisen kirveen terä lipeää suoraan polveen, aiheuttaen ikävän haavan. Kuitenkin raudan syntyloitsu on unohtunut tältä vanhalta tietäjältä, ja hän lähteekin hakemaan apua ulkopuoliselta. Muinainen tietäjä Antero Vipunen kertookin Väinämöiselle syntysanat, ja haava paranee.

Materiaalit

Hopea, 925

Pica Pica

"Harakka huttua keittää, hännällänsä hämmentää"

Pica Pica, eli harakka tunnetaan Suomessa rääväsuisena lintuna, joka on usein keräilemässä kiiltäviä esineitä. Harakka on varmasti kaikille suomalaisille tuttu otus luonnosta, ja tämä lintu on mukana monissa kansansaduissa.

Ennen vanhaan harakka tapasi käydä etelässä. Etelässä tämä ennen vanhaan ollut musta lintu tapasi toisen linnun rannalla, ja tällä etelän linnulla oli kaunis, valkoinen esiliina. Harakka tietenkin ihastui tähän esiliinaan, ja tämän etelän linnun mennessä uimaan ja jättäen esiliinan rantaan, näki harakka tilaisuudensa tulleen ja varasti tämän esiliinan. Etelän lintu tietenkin huomasi tämän, ja uhkaili harakkaa tapolla, ellei saisi esiliinaansa takaisin. Henkikullansa edestä harakka lähti pohjoiseen, ja onkin siellä viettänyt kesät talvet käyttäen valkoista esiliinaa mustien sulkiensa päällä.

Ja kuten harakoilla sanotaan olevan tapana kerätä kaikkea kaunista ja kiiltävää, tämä hopeinen harakka onkin ehtinyt kerätä selkäänsä hopeisia pieniä palloja kiiltävät pyrstösulat heiluen.

Materiaalit

Hopea, 925

Tunturitilkka

Tunturitilkka on synytynyt sulatetusta hopeasta. Jokainen tilkka on hyvin erilainen, kuten tilkoilla on tapana - on mahdotonta saada täysin samanlaista hopeatilkkaa.

Kaulakoruun on lisätty pienet hopeapallot, jotka kilahtelevat tilkkaan osuessa. Korvakorujen taustatappaleessa on ketjuja, joihin on lisätty hyvin pienet hopeatilkat.

Materiaali

Hopea, 925

Sampas

Takoi sammon taitavasti,
Laitahan on jauhomyllyn,
Toisehen on suolamyllyn,
Rahamyllyn kolmantehen.

Sampo on Kalevalasta tuttu esine, joka on muuntanut muotonsa hopeiseksi kirjokanneksi. Vielä ei ole varmaa, jauhaako tämä hopeinen Sampo jauhoja, suolaa ja rahaa...

Materiaalit

Hopea, 925